
Вирощування часнику як бізнес стає все більш популярним.
Багато господарників усвідомили вигоду даного підприємства, а вона очевидна: при мінімальних капіталовкладеннях можливий дохід в рази перевищує витрати.
Бізнес на часнику вигідний ще й тим, що продукт високо цінується, а споживчий попит на нього є протягом цілого року.
Часник є дуже цінним харчовим продуктом. Його, нехай і в невеликих кількостях, але регулярно споживає кожна сім’я, а з середини літа, коли починається період консервації і заготовок - попит на продукт підвищується у кілька разів.
Крім того, цей вид бізнесу підходить усім: від пенсіонерів, які мають ділянку в кілька соток, до демобілізованих учасників бойових дій, які вирощують культуру на полях у великих масштабах.
Віталій КУЛЕБА саме така людина. Як кажуть: ПАЗЛ СКЛАВСЯ.
Віталій - учасник бойових дій. Має у власності 2 га землі і активно розвиває часникову справу - вирощує часник сорту «Любаша».
Віталій КУЛЕБА є учасником державної програми «Власна справа».
Отримав позитивне рішення щодо надання мікрогранту у розмірі 500 тисяч гривень.
На отримані кошти підприємець придбав:
- трактор;
- саджалку для часнику;
- лущилку для головок часнику;
- фрезу на трактор.
Поза тим підприємець також планує закупити посадковий матеріал (часник сорту «Любаша»).
Підприємець ще до війни активно займався вирощуванням сільськогосподарських культур, тому добре знайомий із особливостями аграрного бізнесу, включаючи процеси догляду за ґрунтом, вирощування культур та організацію збуту.
Бізнес-ідея Віталія КУЛЕБИ полягає у:
- вирощуванні у великих об’ємах часнику сорту «Любаша» на власній земельній ділянці площею 2 га у селі Погарщина, Миргородського району, Полтавської області для роздрібної та оптової торгівлі;
- збільшення кількості вирощеної продукції протягом наступних років.
Метою масштабування власної справи - є забезпечення споживчого ринку якісною продукцією високого рівня.
Досягти такого результату можливо шляхом розширення посадкової площі вирощування до 3 га.
В чому полягає унікальність вирощування часнику сорту «ЛЮБАША»?
Часник сорту «Любаша» - найкращий український сорт часнику.
При вирощуванні культури у відкритому грунті можна легко обійтися без застосування спеціальної техніки, що значно знижує витрати на етапі розвитку бізнесу.
Співвідношення врожайності і вартості продукту досить привабливе.
Часник сорту «Любаша» у 4 рази рентабельніший за картоплю.
Давайте порахуємо: якщо з 1 кв. метру можна зібрати до 10 кг. картоплі за оптовою ціною 3 грн. за кілограм, то з цієї ж самої площі можна зібрати до 4 кілограм великоголового раннього часнику сорту «Любаша», який в оптовій закупці коштує від 30 грн. за кілограм.
Нескладно підрахувати, що прибуток від реалізації досить високий: рентабельність часнику сорту «Любаша» у 4 рази вища за традиційну бульбу. Але все залежить від обсягів продукції та способу реалізації.
Поза тим середньостиглий сорт озимого часнику «Любаша» є одним з найкращих сортів, виведених в Україні. Часник сорту «Любаша» - це великоплідний часник із 4-9 зубцями. При цьому середня вага голівки становить 100-120 грамів, а окремі рекордсмени сягають аж 300 грамів. Переваги часнику Любаша полягають також у ранньому достиганні, близько 120 днів: урожай можна збирати вже у кінці червня. Часник сорту «Любаша» має гострий, насичений ароматний смак. Без проростання головки можуть зберігатися приблизно до січня-лютого наступного року. Його можна використовувати в сирому вигляді для приготування салатів, а також для приготування гарнірів, консервації та сушіння.
Часник даного сорту відрізняється доброю морозостійкістю, стійкістю до посухи та чудово зберігає товарні якості при транспортуванні та тривалому зберіганні - до 10 місяців.
Сорт часнику «Любаша» має потужне листя і може вирости у висоту понад метр. Зазвичай утворює голівки білого кольору, іноді з рожевуватим відтінком на лушпинні.
Сорт Любаша характеризується доброю стабільною врожайністю: з 1 га можна зібрати до 15-20 тонн. Культура даного сорту стійка до захворювань фузаріозу та шийкової гнилі.
Підприємець впевнений, що його професійний досвід дозволить в найближчі роки:
- висадити часник на площі 2 га;
- виростити гарний врожай часнику;
- зібрати врожай у розмірі 6-7 тонн з 1 га і реалізувати продукт протягом 2025 року;
- протягом 2026 року розширити посадкову площу вирощування до 3 га;
- вийти на оптові ринки збуту та почати експорт продукції;
- вийти на щорічний дохід у розмірі до 600 000 грн.
Фермер переконаний, що його продукція має великий потенціал, і завдяки грантовій підтримці він зможе зробити значний крок уперед у розвитку свого бізнесу.
«Найважливіше у вирощуванні часнику - це зрошення. Його навіть на Поліссі поливають. Тобто ця культура потребує дуже багато вологи й сонця. Загалом часник треба вирощувати тому, що він дуже корисний. Як сказала колись Ванга, поки житимуть бджоли й ростиме часник, доти будуть люди жити на землі. Я пишаюся тим, що свій часник я вирощую в Україні і для українців», - ділиться секретом свого успіху пан Віталій.
Завдяки службі зайнятості всі зацікавлені особи знайшли свої плюси в цій справі: підприємиця - фінансову підтримку для розвитку свого бізнесу, а вдячні клієнти часник сорту «Любаша» з неповторним смаком і ароматом, що робить його незамінним інгредієнтом у будь-якій кухні.
Час розвивати своє. Перетворюйте Бізнес-ідеї в проєкти. Бо ми і є економіка.
А тим, хто ще не встиг скористатися активними програмами служби зайнятості, бізнесмен радить не зволікати та звертатись до центру зайнятості, бо програми фінансової допомоги дійсно працюють та допомагають бізнесу!