Міжнародний день бармена (International Bartender's Day) - професійне свято, яке відзначається в багатьох країнах 6 лютого.

Дата вибрана не випадково - 6 лютого вшановують святого Аманда, який вважається покровителем виноробів, пивоварів, власників та працівників барів, кафе і ресторанів.

Саме цього дня учасники багатьох святкових подій - бармени - можуть привітати колег й самі отримати поздоровлення з власним святом. 

6 лютого є професійним святом барменів і виникло для того, щоб клієнти задумалися про чудовий сервіс, який створюють для них бармени. На перший погляд, спеціальність бармена легка і святкова, асоціюється з приємним відпочинком. Та в цій професії є і живе спілкування з людьми, і висококласна майстерність. Ця робота непроста, вимагає не лише творчого підходу, а й багатьох знань та здібностей. 

Бармен повинен мати хорошу пам’ять, вміти спілкуватися з різними людьми, бути врівноваженим, доброзичливим, уважним, товариським, тримати в пам'яті складові багатьох напоїв і страв і вміти рекомендувати їх клієнтам, а також швидко рахувати.

Ця ремесло виникло в Давній Греції, країні, яка славилася своїми виноградниками і культурою споживання вина. Тоді ж з'явилися перші коктейлі - різноманітні суміші з вина, фруктових соків і води. У Середньовічній Європі сформувалася професія шинкаря - людини, котра виготовляла й продавала напої, переважно алкогольні, та пиво, залежно від регіону і смаків клієнтів. Сучасна професія бармена прийшла з США, де в середині 19-го століття стали відкриватися бари і паби, які пропонували відвідувачам різноманітні напої та каву. Нині бари є майже в усіх закладах харчування і готелях. 

З 2001 року в Україні діє Всеукраїнська асоціація барменів. З 2017-го Україна приєдналася до країн-учасниць конкурсу мистецтва барменів світового рівня World Class. 

Щиро вітаємо представників цієї цікавої професії з професійним святом! 

Анонс/Подія: 
Подія